Vroeger

muziek brengt je overal

Vroeger

 

Het begon allemaal vlak na de Tweede Wereldoorlog… Op 8 mei 1945 vierde de gemeente Drieslinter de bevrijdingsfeesten. Enkele muzikanten uit Zoutleeuw zorgden voor de nodige feeststemming. Het enthousiasme van de Drieslintenaren voor dit muziekkorps was de rechtstreekse aanleiding voor de heer Jozef GIELEN tot de stichting van onze fanfare. Hij was immers overtuigd dat een dorp zonder fanfare een uitgestorven, zelfs dood dorp was. Hij sprak over zijn idee met Edgard BOYEN, François BERTRAND en Jozef MERTENS. Men had in Drieslinter reeds tweemaal geprobeerd om een fanfare te stichten, maar dat schrok de initiatiefnemers niet af om het een derde maal te proberen.

 

Op 18 november 1945 werden de statuten van de fanfare onder de naam "VREUGDEGALM" opgesteld. Om instrumenten te kunnen kopen, werd een spaarkas voor de toekomstige muzikanten opgericht en werd er een toneelstuk opgevoerd. Jozef GIELEN en Jozef MERTENS hielden een omhaling van huis tot huis.

 

Iedere zondag na de hoogmis werd door Jozef GIELEN notenleer onderwezen in de Gemeentelijke Jongensschool. Op 24 februari 1946 werd met succes een bal georganiseerd en konden de eerste instrumenten worden aangekocht. Deze kwamen voornamelijk van een muziekmaatschappij uit Wieze, die de boeken dicht deed. Zo kon de heer GIELEN in zijn tuin, onder het "open dak" en allen rechtstaande achter de lange houten lessenaars, instrumentaal onderricht geven aan 25 ongeschoolde muzikanten.

 

14 juli 1946: de eerste grote dag voor Vreugdegalm met een triomfantelijke uitstap in de gemeente. Wat een vreugde! Wat een enthousiasme!

 

Op 3 mei 1948 vergezelde de splinternieuwe vlag de fanfare tijdens een processie. De vlag werd geborduurd door Eerwaarde Zuster "specialiste" uit Budingen en werd door E.H. Pastoor MERTENS gewijd, onder de toegewijde zorgen van de heer Jozef ARNAUTS.

 

Het mede-organiseren van de "Gouden Micro 1965" betekende een gevoelige financiële verbetering van de kas, waardoor er meer instrumenten konden worden aangekocht.

 

Op 7 januari 1969 nam de fanfare Vreugdegalm onder de leiding van de heer Robert PREAL uit Sint-Truiden, deel aan het Provinciaal Tornooi te Tienen en werd gerangschikt in 3e afdeling.

 

Dirigent Arthème VANDERHOEFT loodste Vreugdegalm naar 2e afdeling.

 

Vreugdegalm beschikte ook over een bloeiende trommelkorps met 26 leden, dat geleid werd door Camille VANDERHOEFT en verschillende onderscheidingen behaalde, waaronder de titel van Nationaal Kampioen.

 

In de loop de jaren werd de muzikale leiding achtereenvolgens waargenomen door Jozef GIELEN (Drieslinter), Robert PREAL (Sint-Truiden), Arthème VANDERHOEFT (Rummen) en Hans WUESTENBERG (Drieslinter).

 

 

In 1995, 50 jaar na de oprichting, ontving de fanfare de titel van "Koninklijk".

 

In 1991 werd de fakkel doorgegeven aan Hans Wuestenberg (gegroeid uit de fanfare). Onder zijn muzikale leiding werd Vreugdegalm dat jaar nog geklasseerd in 1ste afdeling. Hans, een muzikale duizendpoot en schitterend trompettist, gaf deze groep een nieuwe impuls. Veel jeugd werd aangetrokken en het niveau ging alsmaar in stijgende lijn. De afdeling uitmuntendheid werd bereikt in 1997, leve Vreugdegalm, leve Hans. In 2006 werden zij Nationaal Kampioen in uitmuntendheid, Vreugdegalm was de beste fanfare van België. Anno 2010 bekrachtigen wij ons kunnen en werden Kampioen van Vlaams Brabant in de afdeling uitmuntendheid o.l.v. Hans Wuestenberg.

Niet alleen wedstrijden zijn voor de fanfare belangrijk, maar een hele resem aan concerten passeerden de revue. Solisten zoals Leo Wouters (solo trompet van het Nationaall orkest van België ), Raf Van Looveren (Europees kampioen dat jaar op cornet), en vele anderen werden begeleid door Vreugdegalm. De fanfare was zelfs te gast op een internationaal symposium in Technopolis waar zij een eigen creatie van een cola fontein aan heel Europa mochten voorstellen. Met verbazing werd er gekeken en geluisterd.

 

In 2009 werd er beslist om de banden met Fanfare Sint Amand uit Hoeleden nauwer aan te halen. Samen muziek maken is één van de mooiste manieren van samenwerking!

 

Nog steeds wordt er iedere vrijdag trouw gerepeteerd.

Vreugdegalm bestaat uit een 60-tal muzikanten, een bonte mengeling van mannen en vrouwen, jongens en meisjes, jong en oud.

Ieder jaar worden er verschillende concerten georganiseerd, waarin de fanfare uitpakt met een zeer gevarieerd programma: van swingende popmuziek en filmmuziek tot typische marsen en speciaal voor fanfare bewerkte klassieke symfonische werken.

Voor ieder wat wils dus!

Copyright © Johan Verhaegen